mesti ade
3 ekor ikan temakang
2 sudu serbuk kari
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit minyak
garam
santan
daun kari
air
nk bagi ikan 2 cantik makeup kn sikit ngan tomato biji
cara2..
bersih kn ikan,tumbuk atau blend bawang merah,putih,halia n kalau ade ye sikit lengkuas
biar ade kelainan rasa kari 2..dh siap blend ..tumis bhn2 tadi biar sampai naik bau n boleh
la masuk kn ikan..lebih kurang 5 minit masuk kn daun kari, santan,garam n air..api kene
kecik ye klu x nnt pecah minyak..last sekali masuk kn tomato yg di belah 4 atau 6..kacau
n agak2 d mendidih mati kn api..dh siap..boleh la d hidang kn utk mkn tengahari atau
malam..selamat mencuba..
takde gambar ke?
ReplyDeletetemakang tu ikan ape eh?
x de laa..
ReplyDeletetemakang tu ikan sawah
tapi skrg susah nk dpt..
nnt klu sy beli lg..
sy post kat sini..
nak dapat datang pasar sabtu antara 0800-1300 hour di kuala kangsar ye
ReplyDelete