Tuesday, January 10, 2012

kari ikan temakang

mesti ade 
3 ekor ikan temakang
2 sudu serbuk kari
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit minyak
garam
santan
daun kari
air
nk bagi ikan 2 cantik makeup kn sikit ngan tomato biji


cara2..
bersih kn ikan,tumbuk atau blend bawang merah,putih,halia n kalau ade ye sikit lengkuas
biar ade kelainan rasa kari 2..dh siap blend ..tumis bhn2 tadi biar sampai naik bau n boleh 
la masuk kn ikan..lebih kurang 5 minit masuk kn daun kari, santan,garam n air..api kene 
kecik ye klu x nnt pecah minyak..last sekali masuk kn tomato yg di belah 4 atau 6..kacau
 n agak2 d mendidih mati kn api..dh siap..boleh la d hidang kn utk mkn tengahari atau 
malam..selamat mencuba..

3 comments:

  1. takde gambar ke?

    temakang tu ikan ape eh?

    ReplyDelete
  2. x de laa..
    temakang tu ikan sawah
    tapi skrg susah nk dpt..
    nnt klu sy beli lg..
    sy post kat sini..

    ReplyDelete
  3. nak dapat datang pasar sabtu antara 0800-1300 hour di kuala kangsar ye

    ReplyDelete