Saturday, March 16, 2013

LAKSAM..www.facebook.com/bukuresepi


Bhn2 utk laksam
Tepung beras 3 cawan
Tepung gandung 1/2 cawan
Air suam 4 cawan
* guna cawan yg sama utk sukatan

Cara2
1. Gaul semua bahan2 di atas & tapis
2. Panaskan air utk mengukus laksam
3. Ambil loyang @ tudung periuk sapu dgn sedikit minyak(sila refer gamba 1,2,3)
4. Kukus selama 1 @ 2 minit & angkat..biarkn ai sejuk & gulungkan

Bhn2 utk Kuah Laksam
Ikan sardin 10 ekor
Santan 1/2 kg
Bawang besar
Garam
Asam keping
Sedikit lada hitam

Cara2
1. Rebus ikan sardin & toskan
2. Kisar bawang, lada hitam & ikn yg telah di rebus
3. Panaskan periuk, masukkan bahan2 yg telah di kisar tadi.
4. Masukkan pula santan, asam keping & garam
5. Tunggu sehingga mendidih

Ulam-ulaman
Timun
Taugeh
Kacang panjang
Kubis
Bunga kantan

Hiris semua ulam ulaman
Siap utk santapan
* kalau nak pedas boleh di makan dgn sambal cili kering ( kisar cili kering & garam)
Laksam Kelantan
(5-6 org mkn)
Oleh:MrsDzar Ezani
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bhn2 utk laksam
Tepung beras 3 cawan
Tepung gandung 1/2 cawan
Air suam 4 cawan
* guna cawan yg sama utk sukatan 

Cara2
1. Gaul semua bahan2 di atas & tapis
2. Panaskan air utk mengukus laksam
3. Ambil loyang @ tudung periuk sapu dgn sedikit minyak(sila refer gamba 1,2,3)
4. Kukus selama 1 @ 2 minit & angkat..biarkn ai sejuk & gulungkan

Bhn2 utk Kuah Laksam
Ikan sardin 10 ekor
Santan 1/2 kg
Bawang besar
Garam
Asam keping
Sedikit lada hitam

Cara2
1. Rebus ikan sardin & toskan
2. Kisar bawang, lada hitam & ikn yg telah di rebus
3. Panaskan periuk, masukkan bahan2 yg telah di kisar tadi.
4. Masukkan pula santan, asam keping & garam
5. Tunggu sehingga mendidih

Ulam-ulaman
Timun 
Taugeh
Kacang panjang
Kubis
Bunga kantan

Hiris semua ulam ulaman
Siap utk santapan 
* kalau nak pedas boleh di makan dgn sambal cili kering ( kisar cili kering & garam)

0 comments:

Post a Comment