Saturday, March 23, 2013

kudap2

1 bungkus laksa kering 
(hancurkan dan cuci bersih, tos sampai kering air dan jemur bawah cahaya matahari)

goreng laksa sampai keputihan dan rasa rangup..ketepikan

bahan kisar
2 sudu makan rempah kari daging
5 sudu makan nestum
2 sudu makan cheese powder
1 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
1 sudu serbuk pati ayam tumix

kisar semua bahan dan tuang atas laksa yang telah digoreng...goncangkan sampai serbuk sebati dengan laksa





5 biji telur( dari peti sejuk)..(kek kukus asam manis)
1 1/2 cwn gula halus
1 sudu besar ovalet
2 cwn tpg gandum
1 sk baking powder
150ml susu cair
100ml minyak masak
1sk esen vanila
pewarna(ikut suke nk warna ape)
asam manis secukup

pukul telur, gula hingga kembang masukkan ovalet pukul lagi hingga betul2 kembang & gebu. masukkan minyak & esen vanila gaul sebati masukkan tpg berselang -seli dengan susu kacau sebati.bahagi kepada beberapa bhgian & wrnakan. tuang adunan & atur asam manis kukus setiap lapis 5-7 minit,ulangi langkah sehingga adunan habis...adunan yg last sekali kukus selame 20 minit..




Bahan-bahan(apam pisang)
2 cawan pisang emas (dilenyek)
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
1 sudu teh soda bikarbonat

Cara membuatnya
Pukul telur bersama gula pasir sehingga kembang
Masukkan pisang yg telah dilenyek,tepung gandum,soda bikarbonat dan minyak masak
Gaul sebati
Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 40 minit atau sehingga masak menggunakan api sederhana
Sejukkan sebelum dipotong
Selain dalam loyang,adunan juga boleh dimasukkan ke dalam paper cup atau acuan apam


0 comments:

Post a Comment