Monday, December 17, 2012

Resipi : Kek gula hangus

BAHAN-BAHAN:
1½ cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas – jadikan gula hangus
2 biji telur
½ cawan minyak jagung
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil soda bikarbonat

CARA MENYEDIAKAN:
1.Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air. Sejukkan.
2.Satukan telur, susu, minyak dan marjerin di dalam mesin pengisar. Kisar selama 2 minit.
3.Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat. Kisar lagi.
4.Masukkan tepung dan kisar lagi hingga sebati.
5.Tuangkan adunan ke dalam loyang. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang disapukan dengan sedikit minyak. Kukus selama 40 minit hingga 45 minit. Angkat dan hidangkan.


Photo: RESIPI PILIHAN:
Kek gula hangus atau juga dikenali sebagai kek sarang lebah atau sarang semut. Sesuai dimakan untuk sarapan pagi atau minum petang. Jom buat! :)

KEK GULA HANGUS 
Resipi : Tower Regency Hotel & Apartments
(disiarkan dalam SAJI Edisi Januari 2012)

BAHAN-BAHAN:
1½  cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas – jadikan gula hangus
2 biji telur
½ cawan minyak jagung
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil soda bikarbonat

CARA MENYEDIAKAN:
1.Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air. Sejukkan.
2.Satukan telur, susu, minyak dan marjerin di dalam  mesin pengisar. Kisar selama 2 minit.
3.Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat. Kisar lagi.
4.Masukkan tepung dan kisar lagi hingga sebati.
5.Tuangkan adunan ke dalam loyang. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang disapukan dengan sedikit minyak. Kukus selama 40 minit hingga 45 minit. Angkat dan hidangkan.

atau


BAHAN A
1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sudu besar mentega

BAHAN B
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu esen vanilla

CARA2 NYE:
cairkan gule dlm periuk sampai cairlah!! then letak air panas sikit2 sampai la gule tu jadi wane perang!
then..cairkan mentega tadi dlm periuk yg same...
so..bahan A kite dah siap lah...
wahhhh..excitedddd nyeee....

sekarang sediakan blender!
ye! blender ye...xyah la susah2 kuarkan korang nye pemutar n ape2 la yg canggih...
dlm blender...bersih!
4 biji telur dipecahkan!! pressss..zzzzzzzz
then...letak susu pekat..zzzzzzz
tepungggg + soda bikarbonat!! haiyakkkk!!!
esen vanilla..tap..tap..tap...
akhir sekali....
tuangkan aje bahan A kite tadi ye!!
hurmmm....presss la ape lagi!!
kemudian...perap kan korg nye bater ni selama 3-4 jam..
nak kukus terus pown boleh...
tapi x jadi ar lobang2 tuh..
x lawa!

bile dah perap..kukus 1 jam!!
senang sangat!!!
SELAMAT MENCUBE!!


Diambil dari Page Majalah Saji (Facebook) dan 
blog.. Terima kasih..

http://lookslikelittlebride.blogspot.com/2011/01/kek-gule-hangus-emak.html
https://www.facebook.com/majalah.saji

2 comments:

  1. Tuan umah dh try ke resipi2 tu..mne lbh sedap ye..:)

    ReplyDelete
  2. Tuan umah tgh kukus ni.. Nnt bile dh siap.. Saye post..

    ReplyDelete