Monday, December 17, 2012

Resipi : Lala ketuk serai

LALA KETUK SERAI - oleh CHEF SAUGIE HUSSAIN

BAHAN-BAHAN:
300 gram Lala
5 ulas Bawang putih dimayang
1 labu Bawang Besar dimayang
1 inci Halia di mayang
3 Batang serai diketuk
½ sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
5 tangkai cili padi
3 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1.Masuk kan kesemua bahan kedalam periuk. Renih sehingga Lala masak.
2.Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
3.Angkat dan hidangkan.


Photo: Jom cuba resipi Lala Ketuk Serai.. Hidangan ringkas dan sedap ini dikongsikan oleh Chef Saugie yang memang pakar dalam hidangan Ala Melayu. Beliau yang pernah berkhidmat sebagai 'Malay Chef' di beberapa hotel terkemuka, kini berkhidmat dengan Petronas sebagai Head Chef atas kapal pula..cool!

LALA KETUK SERAI - oleh CHEF SAUGIE HUSSAIN
(disiarkan dalam Saji edisi Januari 2012)

BAHAN-BAHAN:
300 gram  Lala
5 ulas Bawang putih dimayang
1 labu Bawang Besar dimayang
1 inci Halia di mayang
3 Batang serai diketuk
½ sudu teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
5 tangkai cili padi
3 cawan air
Garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
1.Masuk kan kesemua bahan kedalam periuk. Renih sehingga Lala masak.
2.Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
3.Angkat dan hidangkan.


Terima kasih atas resipi.

https://www.facebook.com/majalah.saji

0 comments:

Post a Comment