Pau purple
- 250gm tepung pau
- 1 1/2 sudu teh yis segera
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 sudu besar susu tepung
- 3 sudu besar gula kaster
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu besar shortening
- 150gm ubi keledek unggu (rebus dan lecek ketika masih panas)
- 150ml air
- Inti 150gm keledek unggu lecek 2 sudu besar gula kaster 2 sudu besar air
Cara-cara
- Inti : Masak gula dan air hingga larut, masukkan keledek lecek dan kacau hingga rata. Sejukkan dan gentel bulat-bulat.
- Doh Pau : Kisar ubi keledek, garam dan air hingga halus. Ketepikan.
- Satukan tepung, susu tepung, yis, baking powder dan gula di dalam mangkuk pengadun. Masukkan keledek kisar dan uli hingga bergaul rata. Masukkan shortening dan uli dengan paddle/tangan hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
- Timbang doh seberat 50gm setiap satu
- Canai doh bulat dia 10cm. Masukkan inti di tengahnya. Kemudian potong tepinya kepada 6 penjuru
- Lipat seperti dalam gambar, biarkan bahagian intinya sedikit terbuka, kemudian lipat bahagian arah berlawanan menutup bahagian tengah inti.
- Seterusnya lipat membentuk kelopak mawar pada arah berlawanan seperti dalam gambar, sembunyikan bahagian hujung tepinya di bahagian bawah. Letak pau di atas sekeping kertas atau plastik.
- Rehatkan selama 30 minit dengan menutupnya dengan bekas atau kain lembab. Biarkan mengembang.
- Panaskan pengukus dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana hingga masak.
- Inti boleh di ganti dengan inti kacang atau apa saja yang di sukai
0 comments:
Post a Comment