Friday, March 23, 2012

Pau purple

  • 250gm tepung pau
  • 1 1/2 sudu teh yis segera
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu besar gula kaster
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu besar shortening
  • 150gm ubi keledek unggu (rebus dan lecek ketika masih panas)
  • 150ml air
  • Inti 150gm keledek unggu lecek 2 sudu besar gula kaster 2 sudu besar air

Cara-cara

  1. Inti : Masak gula dan air hingga larut, masukkan keledek lecek dan kacau hingga rata. Sejukkan dan gentel bulat-bulat.
  2. Doh Pau : Kisar ubi keledek, garam dan air hingga halus. Ketepikan.
  3. Satukan tepung, susu tepung, yis, baking powder dan gula di dalam mangkuk pengadun. Masukkan keledek kisar dan uli hingga bergaul rata. Masukkan shortening dan uli dengan paddle/tangan hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan.
  4. Timbang doh seberat 50gm setiap satu
  5. P1
     Canai doh bulat dia 10cm. Masukkan inti di tengahnya. Kemudian potong tepinya kepada 6 penjuru
  6. Pi2__small_
     Lipat seperti dalam gambar, biarkan bahagian intinya sedikit terbuka, kemudian lipat bahagian arah berlawanan menutup bahagian tengah inti.
  7. Seterusnya lipat membentuk kelopak mawar pada arah berlawanan seperti dalam gambar, sembunyikan bahagian hujung tepinya di bahagian bawah. Letak pau di atas sekeping kertas atau plastik.
  8. Rehatkan selama 30 minit dengan menutupnya dengan bekas atau kain lembab. Biarkan mengembang.
  9. Panaskan pengukus dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana hingga masak.
  10. Myr_p3223447
     Inti boleh di ganti dengan inti kacang atau apa saja yang di sukai

0 comments:

Post a Comment